:: przepisy

PIZZA Z BOCZNIAKAMI

SZASZŁYKI Z BOCZNIAKA

UDKA Z BOCZNIAKAMI

SAŁATKA Z BOCZNIAKA

BOCZNIAKI a'la SCHABOWY

BOCZNIAKI Z GRILLA

FLACZKI Z BOCZNIAKA

GULASZ Z BOCZNIAKÓW

BOCZNIAKI Z POMIDORAMI

CHIŃSKA ZUPA Z SHIITAKE

SHIITAKE W ŚMIETANIE

SHIITAKE Z FASOLĄ

PIEROGI Z SHIITAKE

SKŁADNIKI:

- 500 g boczniaków,
- włoszczyzna,
- 1 cebula,
- przyprawa do zup, pieprz, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, liść laurowy i mąka.

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę ugotować w niewielkiej ilości wody. Grzyby pokroić w paseczki w poprzek blaszek i wrzucić do wywaru. Gotować 15 - 20 min. Dodać przyprawy do smaku. Z mąki zrobić zasmażkę i wlać do flaczków, zagotować. Zamiast wywaru można użyć słoik flaków wołowych na 1 kg grzybów.